Ilmanvaihtoremontti osa 1

Kun ostaa talon, joka on rakennettu lähes 20 vuotta sitten, ja joka on rakennettu silloin, kun sähkö oli puoli-ilmaista eikä mistään tarvinnut tinkiä, niin saa varautua erinäisten remonttien tekemiseen muutamien vuosien sisällä.

Ilmastointi on ollut asia, joka on eniten harmittanut tässä suorasähkölämmitteisessä talossa. Meillä on koneellinen ilmanpoisto, joka hassaa kalliilla sähköllä lämmitetyn ilman suoraan sähkölangoilla keikkuvien pulujen lämmikkeeksi. Jokaisessa huoneessa on seinän yläosassa ilmanottoaukko, josta virtaa sisään mukavan rapsakkaa ilmaa, jos ulkona on esimerkiksi -30 astetta. Jos taas ulkona sattuu olemaan +30, niin on tietenkin kesä eli meidän perheen kohdalla myös allergia-aika, jolloin rööreistä pukkaa sisään koko pihamaan allergeenit. Onhan niissä ilmanottoaukoissa toki suodattimet, mutta melko karkeat sellaiset, sillä jos niihin laittaa liian tiheän suodattimen, ei ilma tahdo vaihtua riittävästi.

 

Tämä kaikki tarkoittaa vetoa, siitepölyä ja saasteita, valtavaa sähkölaskua sekä sisustajaa ärsyttävää sääntelyä, sillä huoneisiin ei voi sijoittaa istuimia tai vuoteita lähellekään vetoa aiheuttavia tuloilmaventtiileitä. Huonekaluille jää usein yksi seinä, koska muilla seinillä on ikkunoita tai ovi.

Remontti alkoi kilpailutuksesta

Meillä kävi ilmastointiasiantuntijoita tekemässä tarjouksia koneellisen ilmanvaihdon asennuksesta lämmön talteenotolla ja samalla kartoittamassa miten remontti tehtäisiin. Olen innoissani kuin lapsi karkkikaupan ikkunassa, sillä remontti mahdollistaisi niin mukavia lisäjuttuja asumiseen. Remontin kustannukset kattaakseen tässä pitäisi asua kyllä asua kymmeniä vuosia, mutta toisaalta ilmastointi nostaa asunnon arvoa ja laskee sähkölaskua, että eiköhän tässä jossain vaiheessa omilleen päästä.  Ja onneksi on kotitalousvähennys, jossa omavastuu on 100 euroa ja enimmäismäärä 2 400 euroa työn osuudesta per henkilö, joten kahden aikuisen taloudessa takaisin tulee 4600 euroa!

Ainoa ja iso miinus tässä on se kirottu lainantarve pankilta, mutta tuhansien eurojen remonttia ei aivan yhdestä eikä kahdestakaan kuukausipalkasta rahoiteta. Sitä suuremmalla syyllä haluaisimme muuttaa sähkölaskut pienemmiksi ainakin pidemmällä aikavälillä. Talvella suuressa avo-olohuone-ruokatila-keittiössä oli pahimmillaan vain 17 astetta lämmintä, koska emme raaskineet sähkölämmittää enempää eikä takka-ilmalämpöpumppu enää ainoina riittäneet pakkasen kivutesssa liki 30 asteeseen.

Homma käynnistyi siis laina-anomuksella sekä lto-koneisiin perehtymisellä. Peukut pystyyn rahoitukselle!

Lisää tästä aiheesta

One thought on “Ilmanvaihtoremontti osa 1

  1. Päivitysilmoitus: Ilmanvaihtoremontti osa 3 | VALKOISEN TALON TARINOITA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s